@SybrenAnne schreef:
Na een keer Dennis @Jurtz te hebben gemeld dat hij ‘bij flipperen aan mij moest denken’ , was ik te laat bij de verkoop via afslag. Hij was al OHPF.
Maar, ineens een PB, de koop was niet afgerond en of ik belangstelling had. Dank voor de PB Dennis !Nu ben ik aan het grail-sparen, maar het vlees is zwak, en bovendien, mn grail is niet zo groot, 32 soms 34 mm en daar heb ik geen ervaring mee.
En zo is er altijd wel een reden om tòch weer iets te kopen. Immers de Bulova 23 is 31 millimeter, dus prima geschikt om het formaat uit te proberen.Nu is dit horloge niet alleen mn eerste automaat, maar ook mn eerste Bulova.
Bulova. Wat een mooi merk. Ik had al gelezen over de Lunar Pilot en over de Accutrons. Maar deze NA heeft me nieuwe zaken geleerd over Bulova.
Bijvoorbeeld dat Bulova de eerste onderneming ter wereld is die radio-reclame heeft gemaakt door het uitzenden van de eerste beep ooit, gevolgd door de tekst ‘At the tone, it’s eight o’clock, Bulova Watch Time’.
En ook de allereerste televisie-reclame ooit, Bulova.
Op 1 juli 1941, voor aanvang van een baseball game, een minuut lang een testbeeld met secondenwijzer, voorzien van Bulova naam en logo en de tekst ‘Bulova time’.
En wat vond ik nog meer op het fantastische WWW, een advertentie uit 1955 voor de Bulova 23
Daar stond hij, mn eerst automatic !
En niet zomaar en automatic, want wat blijkt : de Bulova 23 was niet de eerste Bulova selfwinding op de Amerikaanse markt, dat was de Duo Wind uit 1950, maar die had een Zwitsers Felsa loopwerk, maar, de Bulova 23 is de eerste inhouse Bulova automatic, volledig US made.
Het loopwerk, de Bulova 10BPAC is daarmee een van de weinige volledig in de US geproduceerde automatic movements.Over het loopwerk bestaat geen twijfel, maar de kast en het deksel zijn in het begin, 1955, 1956, die periode nog wel Zwitsers, waarschijnlijk werd eerst de oude stock opgemaakt.
Het bouwjaar was niet echt bekend, maar op mybulova.com vond ik een tabel die nuttig kon zijn.
Ik had elders gelezen dat het 10BPAC-movement geproduceerd is van 1955 tot 1958, hierdoor was het zoeken op de deksel naar een L van 50 en en jaarcijfer.
En jawel, Dennis zag het, ik niet, maar onder het serienummer staat L6 wat staat voor 1956.Nu even het loopwerk, de 10BPAC met 6 adjustments. Het loopwerk is na assemblage getest en bijgesteld. Heat, cold, isochronism en 3 positie adjustments.
Hierdoor loopt het uurwerk nog nauwkeuriger, ook onder extremere omstandigheden.
Ik heb ergens gelezen dat de 10BPAC met 6 adjustments, een high end kwaliteits loopwerk is, maar net geen ‘railroad grade’.
(temperatuur en 5 positie adjustments)Nu nog even wat foto’s, en nogmaals dank aan Jurtz, ook voor de leren band die het origineel uit de advertentie mooi benadert.
Let op de ‘gekroonde’ bovenkant van de kast, op de plek waar normaal een bezel zit. Mooi.
En de dail. Mooi. De lugs. Mooi.
Nog niet genoemd, maar de box. Mooi.
Oordeel zelf…En tenslotte de whrist shot. 31 mm op 18 cm. Mooi !
Berichten: 3
Deelnemers: 3