Quantcast
Channel: Vintage Horlogeforum - Horlogeforum.nl - het forum voor liefhebbers van horloges
Viewing all articles
Browse latest Browse all 7870

Toon ons je vintage HIGH-BEAT horloge. Ik trap af met Luipaarden.

$
0
0

@Aqualand schreef:

In een HIGH-BEAT uurwerk gaat het balance wheel sneller op en neer dan in een “gewoon” uurwerk. Doorgaans wordt van een HIGH-BEAT uurwerk gesproken als het minimaal 28.800 Beats Per Hour (BPH) (Seiko “Hi-Beat” bijvoorbeeld) of sneller tikt.

Verreweg de meeste horloges hebben een lagere beat rate, bijvoorbeeld 21.600 BPH oftewel 6 beats per seconde. Dit zegt iets over de nauwkeurigheid waarmee de (verstreken) tijd kan worden weergegeven. Je ziet de secondewijzer nog redelijk ‘schokkerig’ zweven.

Voor toepassingen in stopwatches en chronografen zocht men naar oplossingen om de tijd nauwkeuriger (in kleinere eenheden dan secondes) te kunnen weergeven. En zo is de ontwikkeling van HIGH-BEAT uurwerken gestart. Hoe hoger de beat rate, hoe nauwkeuriger de tijdweergave.

In 1935 werd de Minerva met een beat rate van 360.000 BPH geïntroduceerd. Het uurwerk kon tot op de honderdste seconde nauwkeurig de (verstreken) tijd weergeven.

In de jaren ’60 was er sprake van een ware wedloop tussen verschillende fabrikanten. Zenith (El Primero), Girard Perregaux, Seiko, Zodiac, Longines, Tissot en Citizen bijvoorbeeld. Ze wilden allemaal laten zien wat ze konden!

Heb jij een vintage HIGH BEAT horloge? Laat die hier dan zien!

Ik trap af met de Citizen Leopard. Zoals ik hierboven schreef was ook Citizen betrokken in de wedloop om ’nauwkeurige’ uurwerken. Bovenaan de voedselketen stond de COSC gecertificeerde Chronometer (voorzien van een 36.000 BPH uurwerk waarvan zowel handopwinders als automaten ontwikkeld werden).

Daaronder kwamen de Leopards, eveneens voorzien van 36.000 BPH uurwerken en op de laagste trede in de lijn stonden de 28.800 Leopards. Ze zijn gemaakt in 1969, 1970 en 1971 en hadden 28, 26, 24 en - de allerlaatste - 22 jewels. Inderdaad! Even getallen! Iets wat je anders nauwelijks tegen komt.

Citizen heeft heel wat variaties van de Leopards gemaakt. Hier een overzicht van de 36.000 BPH uit de catalogus van 1970. Rond, ovaal, vierkant, u vraagt, wij draaien.

Sommigen met en anderen zonder het befaamde luipaardje….

De snelheid van het uurwerk wordt bepaald door het gewicht en de diameter van het balance wheel en de hairspring. Hoe hoger de frequentie, hoe groter de reductie richting the ‘train of wheels’ moet zijn. Anders zou het horloge immers veel te snel lopen…. Het resultaat is een heerlijk zwevende secondewijzer.

Kijk naar het 7230 uurwerk van de 36.000 Luipaarden. Op de balans is een stelschroef aangebracht voor nauwkeurige afstelling. Kijk naar het balance wheel. Wat valt je op? Ja, die is een heel stuk kleiner dan die in het eerste Citizen zakhorloge! Want? Hoe kleiner de diameter, hoe sneller hij heen en weer kan bewegen, hoe nauwkeuriger de tijdweergave…

Wist je trouwens dat voor deze serie van Citizen toppers zelfs een eigen kledinglijn ontwikkeld is?

Oh nee, wacht…… Dit is een ander geweldig mooi dier……

Dank voor het lezen en kijken allemaal! Ik ben benieuwd naar jullie high beaters……

Berichten: 23

Deelnemers: 13

Volledige topic lezen


Viewing all articles
Browse latest Browse all 7870


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>